dinsdag 30 september 2008

29 september 2008

Vandaag even twee berichtjes in één keer; die van de les van gisteren en die van de les van vorige week. Helaas had ik voor dat laatste geen tijd vorige week L.

Zoals altijd zijn we vandaag de dag begonnen met spelling. Terwijl groep 8 wat tijd had om een aantal oefeningen af maken, kregen groep 6 en groep 7 een dictee met de woorden die ze de afgelopen weken moesten leren. We moeten er nog een beetje 'handigheid' in krijgen (twee verschillende dictees in één keer was zowel voor mij als voor de kinderen even wennen), maar uiteindelijk zijn we er helemaal uitgekomen.
Na het dictee ging groep 6 aan de slag met weetwoord kachel, terwijl groep 7 een bladzijde moest maken over weetwoord fiets. Ondertussen heb ik met groep 8 het regelwoord 'gouden ring' besproken. Dat was niet eenvoudig, want naast de regel (alle stoffelijke bijvoegelijke naamwoorden eindigen op –en), kwam er nu een regel bij: alle bijvoeglijke naamwoorden die afgeleid zijn van een voltooid deelwoord van een sterk werkwoord eindigen op –en. Voor deze regel moet je niet alleen weten of een werkwoord sterk of zwak is, maar ook wat het voltooid deelwoord ervan is. Maar het verliep helemaal goed: goed zo, Tim!

Met taal hebben we een start gemaakt met de Kinderboekenweek. Volgende week zullen we op school uitgebreid aandacht besteden aan de kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is poëzie onder het motto 'zinnenverzinzin'. Het themagedicht van de kinderboekenweek:

ZINNENVERZINZIN

Soms kun je zinnenverzinzin hebben:
zin om de zinnen die zingen vanbinnen
naar buiten te spinnen als spinnen hun webben.
Zodra je begint is er al een begin,
een zinnenvanbinnenverzinzinzin.

Als voorbereiding op volgende week, hebben we deze les een aantal dichtvormen besproken (namelijk een elfje, een naamgedicht, een kwatrijn, een stapelgedicht en een rondeel). Het is de bedoeling dat de kinderen volgende week een 'gruwelijk gedicht' gaan schrijven. Een gedicht dat eng, vies, vreselijk of verschrikkelijk is (zoals de 'Gruwelijke rijmen' van Roald Dahl).
Het gedicht dat de kinderen volgende week moeten gaan schrijven, moet 1 van de besproken dichtvormen hebben. Vervolgens mag er een illustratie bij gemaakt worden, waarna we alle gedichten gaan bundelen. Klik hier voor de uitleg van de verschillende dichtvormen.
De 'kinderboekenweek'-les (volgende week dus), zal worden gegeven door meester Robbert. Ikzelf ben dan in Nederland, maar ik heb al begrepen dat de meeste kinderen dat helemaal niet erg vinden ;-) : ze zullen een leuke middag met meester Robbert hebben.

Na de pauze heeft Jasper de eerste boekbespreking van het schooljaar gehouden. Altijd een beetje spannend natuurlijk, maar het ging heel erg goed. Jasper vertelde over het boek 'Topgast' en las ook nog een stukje voor. Na het voorlezen moest elk kind een vraag of compliment verzinnen. Jasper heeft veel mooie complimenten gekregen!

En toen…. Eindelijk! Het was tijd voor de cultuurles over 'Doe maar gewoon…' (of zoals de meeste kinderen het onthouden: de politieke partijen ;-)). Voordat we alle stemmen gingen tellen, hebben we eerst nog even de Nederlandse krant over prinsjesdag met elkaar bekeken. Inclusief de troonrede van de koningin (die een beetje saai was, dus we hebben maar een klein stukje gelezen).
Nadat de laatste stemmen waren uitgebracht (een aantal kinderen uit de klas mochten nog stemmen en meester Robbert moest natuurlijk ook nog even stemmen), gingen we de stemmen tellen. Alle partijen hebben geprobeerd om zoveel mogelijk stemmen te krijgen: sommige door flink campagne te voeren (zelfs door snoepjes en ballonnen uit te delen, zoals dat ook in het echt gaat), andere partijen door een extra mooie poster te maken. Er zijn trouwens ook veel stemmen via de weblog uitgebracht! De uiteindelijke verkiezingsuitslag is als volgt:

DH: 24

JPM: 21

MIB: 16

AMO: 8

WWW: 8

IIL: 5

DH (oftewel; democratische hulp) was dus de grooste partij. Zoals in het echt ook gaat, hebben we besproken met welke partij DH wilde samenwerken. Uiteindelijk koos de partij JPM, omdat die ook groot was en goed z'n best had gedaan J. Maar de grootste partij of niet: alle kinderen hebben een groot compliment gekregen voor hun harde werken aan de politieke partijen. Knap gedaan!
Na de herfstvakantie kunnen we (hopelijk) het thema afronden en beginnen aan een geschiedenis-thema.

Huiswerk:
Groep 6:    
-4 bladzijden uit het Stenvert-boekje
-Espen: bladzijden maken uit het spellingswerkboek en een gruwelijk rijm schrijven

Groep 7:    
-3 bladzijden uit woordenschat

Groep 8:    
-
dicteewoorden leren voor 20-10-2008
-3 bladzijden woordenschat
-3 bladzijden uit het spellingswerkboek
-gruwelijk rijm schrijven

Geen opmerkingen: