dinsdag 16 september 2008

15 september 2008

Beste allemaal,

Het heeft even geduurd, maar ik heb weer stroom! Dus ik kan weer met mijn laptop werken en berichtjes plaatsen over de les in de klas. We hebben inmiddels alweer een les achter de rug, dus het verslag van de les van vorige week laat ik even voor wat het is.

Gisteren was (weer) een erg leuke les, waarin de kinderen hard hebben gewerkt aan hun politieke partijen. Maar ook voor de pauze zijn we aan de slag geweest.

Met groep 6 heb ik uitgebreid afspraak 18 (petten, rokken) en 19 (ramen, muren) behandeld. Daarbij horen ook de verdubbelaar en de klinkerdief. Kennen jullie deze twee niet? Lees dan maar eens hier. Deze spellingsafspraken zijn één van de moeilijkste voor de kinderen (zeker afspraak 19), want je kan het woord niet schrijven zoals je het hoort. We hebben hier dan ook extra lang bij stil gestaan. En we hebben de woorden in lettergrepen verdeeld. We hebben geleerd dat je een woord niet zomaar kan afbreken op elke plek die je wilt. Ook hebben we geleerd dat de lettergrepen van een woord soms hetzelfde zijn als de klankstukken, maar soms ook niet.

Bij bomen zijn de lettergrepen bijvoorbeeld bo-men. Je hoort bij het in stukken delen ook bo-men, dus bij dit woord zijn de lettergrepen en de klankstukken hetzelfde.
Maar bij takken is dat anders. De lettergrepen zijn tak-ken, maar de klankstukken zijn ta-kken. Maar ja; een Nederlands woord (of stukje daarvan) kan nooit beginnen met twee dezelfde medeklinkers, dus de lettergrepen zijn bij dit woord anders dan de klankstukken.

Moeilijk? Het ging de kinderen gelukkig goed af, maar dit vraagt nog wel veel oefening. Aan het eind van de spellingsles kregen de kinderen een lijst mee met de woorden die zij voor het volgende dictee moeten leren (kijk hier). Het dictee is over twee weken (op 29 september) en zal gaan over 4 spellingsafspraken. Ik heb de kinderen uitgelegd hoe ze de woorden kunnen oefenen. Bij vragen hoor ik het graag!

Ondertussen is groep 7 bezig geweest met woorden net als fantastisch en het weetwoord touw. Groep 8 heeft ook twee bladzijden gemaakt, namelijk die met woorden net als militair en het weetwoord thee.

Met taal is groep 7 onder andere bezig geweest met Woorden Zeeslag. Groep 8 is begonnen aan de schrijfwedstrijd van Wereldkids. Daar was de rest van de klas vorige week al mee begonnen (en klaar). Voor de schrijfwedstrijd moeten de kinderen een verhaal schrijven over 'Mijn school'. Aan het eind van de week moet ik de verhalen opsturen en dan is het duimen of we wat gewonnen hebben. De hoofdprijs is een Hollands snoeppakket, waar de kinderen natuurlijk graag voor aan de slag gingen ;-). Klik hier voor de verhalen van de kinderen.

Na de pauze was het eindelijk zo ver. De kinderen mochten verder werken aan de politieke partijen. In het kader van het cultuurthema "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" hebben we het gehad over regels, normen en waarden, koningin Beatrix, de Nederlandse politiek en de Nederlandse politieke partijen. En de kinderen hebben ook zelf hun eigen politieke partij gemaakt. Ze hebben eerst bedacht welke punten zij belangrijk vinden (dus hun 'verkiezingsprogramma'). Vervolgens moesten ze een naam verzinnen. Tot slot hebben ze een verkiezingsposter gemaakt. En echt, de resultaten zijn super! Nog niet iedereen is helemaal klaar, maar toch petje af, jongens en meisjes! Heel goed gedaan! Petje af.

Jullie kunnen hier de resultaten bekijken. En geen politieke partijen zonder verkiezingen. Volgende week zullen we dan ook gaan stemmen. En iedereen mag stemmen, dus ouders, broertjes, zussen, opa's, oma's, juffen, etc. We hopen dat er een grote verkiezingsopkomst zal zijn! En mocht iemand er niet bij kunnen zijn volgende week, maar wel willen stemmen? Dan kan er ook via deze site gestemd worden. Zie de verkiezingspoll hiernaast.

Op een mooie prinsjesdag!

Juf Carmen

Huiswerk:

Groep 6:
-    4 blz. Stenvert (kijk in je werkboek welke blz. Bovenaan de blz. staat wat je moet maken.)
-    Dictee-woorden leren voor 29-09-2008
-    Espen + Annesofie: verhaal schrijven voor de schrijfwedstrijd en mailen naar de juf
-    Espen: 2 blz. spelling

Groep 7:
-    2 blz. woordenschat (kijk in je werkboek welke blz. Bovenaan de blz. staat wat je moet maken.)

Groep 8:
-    2 blz. tekstverwerken (kijk in je werkboek welke blz. Bovenaan de blz. staat wat je moet maken.)
-    wk 7, 9 en 12 van spelling groep 7
-    Verhaal schrijven voor de schrijfwedstrijd en mailen naar de juf.

Geen opmerkingen: